Οι Αλλαγές στους Συντελεστές Φ.Π.Α. από 1η Ιουνίου 2016

FPA

Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 23% σε 24%) και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στη δεύτερη ομάδα νησιών.


Σε συνέχεια  του άρθρου 52 του Υποκεφαλαίου Δ’ του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Πρώτου του Νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 22.5.2016 και επίκειται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος ΠΟΛ 1061/2016, η οποία συνοπτικά ορίζει ότι, από 01.06.2016:

  • Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%,
  • Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 13%,
  • Ο υπερ-μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 6%,
  • Οι μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%,
  • Οποιοδήποτε παραστατικό (τιμολόγια, αποδείξεις ή πιστωτικά τιμολόγια) εκδίδεται από 01.06.2016 και μετά, θα εφαρμόζονται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, άσχετα αν η συναλλαγή έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα (πχ δελτία αποστολής περιόδου Μαΐου που τιμολογούνται τον Ιούνιο, θα τιμολογούνται με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ). Εξαιρούνται οι ακυρώσεις συναλλαγών (ακυρωτικά στοιχεία), στα οποία θα γίνεται εφαρμογή των συντελεστών που είχε η αρχική συναλλαγή.
  • Από 06.2016 και μετά, δεν ισχύουν οι μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς, εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερ-μειωμένος). Σημειώνουμε ότι οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται ήδη από 01.10.2015 σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

 

Σημ.: απαλλαγές & εξαιρέσεις δραστηριοτήτων (ιατροί, ψυχολόγοι κτλ) από το ΦΠΑ και υπαγωγή προϊόντων & υπηρεσιών σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ παραμένουν όπως είχαν.

 


Σχετικά:

  • Αιτιολογική έκθεση – σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»
  • ΠΟΛ.1061/2016 Αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε 24% και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στη δεύτερη ομάδα νησιών
  • ΠΟΛ.1063/2016 Κοινοποίηση διατάξεων άρθρου 52 σχεδίου νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

 

Τελευταία Ενημέρωση: 30.05.2016

Tagged , .